Ir. Frits Wattjes MBE, werkzaam als ‘Business Developer Smart Grids’ bij Cofely Energy en Infra, geeft het antwoord in vier tips voor een ruimtelijke energieordening. Vanzelfsprekend moet er gebruik worden gemaakt van groene energieopwekkers, zoals zonnepanelen of windturbines. Deze moeten worden opgenomen in de lokale energie-infrastructuur, optimaal afgestemd op de collectieve vraag naar energie in het gebied. Lokaal opgewekte duurzame energie moeten we dus zoveel mogelijk lokaal verbruiken. Zo doe je dat:

  1. Breng gezamenlijk in kaart waar mogelijkheden zijn om flexibiliteit in de vraag naar energie aan te brengen. Dit kan door bijvoorbeeld de vraag in de tijd te verschuiven (processen eerder of later laten starten) of gebruik te maken van opslag (accu’s in elektrische auto’s, warmte-koudesystemen).
  2. Kies de juiste mix van bedrijven welke energetisch goed matchen met het duurzame aanbod.
  3. Zoek naar mogelijkheden om het aanbod zo stabiel mogelijk te maken, door het kiezen van een juiste mix van opwekkers (zon, wind, warmte-krachtkoppeling, etc.).
  4. Werk niet alleen samen tijdens de inrichting van het gebied, maar ook tijdens de exploitatie ervan. Smart grids moeten ervoor zorgen dat het gebied als geheel kan functioneren.