Door varende boten blijft het water in de Amsterdamse grachten en singels troebel. Grote vissen, zoals grote blankvoorns, brasems en kolbleien, kunnen daarmee omgaan, maar voor kleine waterdieren is er weinig leefgebied, zegt de gemeente.
Door de verzameling takkenbossen onder water kunnen kleine, jonge vissen zich verschuilen en krijgen mosselen en slakken een plek om zich aan vast te kampen. Amsterdam verwacht ook dat algen goed gedijen tussen de takken, wat kleine waterinsecten zoals haften en waterjuffers aantrekt.
Het doel is niet alleen de biodiversiteit versterken, maar ook het stadswater schoner te maken. Zo filteren mosselen het grachtenwater, laat de gemeente Amsterdam weten. Vanwege het beschermde stadsgezicht van de Singel, worden de takken alleen onder water aangelegd.
Proef van 30.000 euro
Het vissenbos in het Singel is een proef. De stadsecologen houden onder meer met onderwatercamera’s in de gaten hoe het leven zich ontwikkelt. Als het vissenbos een succes is, overweegt de stad meer vissenbossen aan te leggen. Deze proef kost de stad 30.000 euro.
De gemeente is niet de eerste met een vissenbos. De stad heeft zich laten inspireren door vissenbossen op andere plekken. Zo experimenteert Sportvisserij Nederland al een aantal jaren met de aanleg van natuurlijke vissenbossen.
Samen met Waternet, het waterbedrijf dat verantwoordelijk is voor het water van Amsterdam, zorgt de stad ook voor meer waterplanten in de grachten. Daarvoor worden stukken gracht ondieper gemaakt.