De uitwerking van de bouwplannen in de Gnephoek in een zogeheten 'contourenplan' hebben de provincie en het hoogheemraadschap Rijnland na jarenlang touwtrekken met de gemeente Alphen aan den Rijn over de streep getrokken.  

Lange tijd dwarsboomden de provincie Zuid-Holland de vergunning voor het woningbouwproject. Voornaamste reden was dat de ondergrond in de polder veel te slap zou zijn voor woningbouw. 

Dat laatste verzet is van tafel omdat de opstellers van contourenplan de garantie geven dat de nieuwe woonwijk volledig wordt afgestemd op de bodem- en watergesteldheid. Dat is mogelijk dankzij onder meer nieuwe bouw- en waterverwerkingstechnieken. 

‘Lagenbenadering’ bij woningbouw 

BPD, dat verantwoordelijk is voor de toekomstige gebiedsontwikkeling, zegt dat bij de realisatie van woningbouw in de Gnephoek een ‘lagenbenadering’ wordt gehanteerd.  

Dat houdt in dat het natuurlijk systeem – bodem, water, biodiversiteit – en de landschappelijke elementen het vertrekpunt vormen voor de buitenstedelijke gebiedsontwikkeling.   

'In de Gnephoek zien we bijvoorbeeld dat het logisch is om te bouwen op hoger gelegen zanderige gebieden en in de polders waar het veen al eerder is afgegraven', zegt Theo van der Plas, ontwikkelingsmanager bij BPD. 

Tijdens een bezoek begin mei sprak minister Hugo de Jonge zijn steun uit aan de gemeente Alphen aan den Rijn voor woningbouw in de Gnephoek. 

 'Uiteindelijk hak ik de knoop door, dat is mijn werk. En dan wordt er gebouwd’, benadrukte de inmiddels demissionaire-woonminister destijds. 

Gnephoek: schoolvoorbeeld gebiedsontwikkeling   

Eerder voerden kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniël Koerhuis (VVD) de druk verder op met een motie waarop beide bij de minister aandrongen om vaart te zetten achter het woninbouwproject. 

Het Rijk trekt 50 miljoen euro uit om de financiering van het woningbouwproject rond te krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge vrijdag dat de Gnephoek kan gaan dienen als voorbeeld voor buitenstedelijke gebiedsontwikkeling. 

Van de 5.500 geplande woningen moet 30 procent sociale woningbouw worden. Eenzelfde percentage is bestemd voor het middensegment en 40 procent van de woningen behoort tot de vrije sector.  

De nieuwe huizen moeten omgeven worden door veel groen en water. De gemeente Alphen aan den Rijn wilde aanvankelijk 10.000 woningen bouwen in de Gnephoek. Na interventie van De Jonge is dat aantal teruggeschroefd. Het aantal van 5.500 woningen werd aan de minister geadviseerd door voormalig Deltacommissaris Wim Kuijken. 

In september of oktober neemt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een definitief besluit over het woningbouwproject. De bouw van de eerste woningen start naar verwachting in 2028. In 2040 moet het woningbouwproject zijn afgerond.