Bij de start van het studiejaar is sprake van een piekperiode, zegt de gemeente. ‘Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn.’ Alleen al aan de RUG heeft ruim 25 procent van de 35.000 studenten een buitenlands paspoort. 

Daarom wordt voor deze piekperiode samen met verhuurder SSH extra opvang voor aankomende studenten georganiseerd. Het gaat om een flat met 120 slaapplekken. Dit aantal is gebaseerd op ervaringen uit 2022 en voorziet in de gewenste capaciteit.  

De flat krijgt acht eenpersoonskamers en 56 kamers voor twee personen. De kamers zijn voor internationale studenten en te boeken tot en met 16 oktober. Internationale studenten die in juli 2023 nog geen kamer hebben gevonden, kunnen een kamer reserveren.  

Ook vraagt Groningen inwoners om zes maanden lang een kamer te verhuren. Dat gaat via het Nederlandse verhuurplatform Hospi Housing. De samenwerking tussen de Groningen en Hospi Housing betekent dat het in de gemeente tijdelijk is toegestaan om zonder vergunning een onzelfstandige kamer in huis te verhuren. 

De gemeente en onderwijsinstellingen in Groningen roepen buitenlandse studenten die na 1 augustus nog geen kamer hebben, dringend op niet naar Groningen te komen. 

De stad verbindt alle instellingen en organisaties via het convenant Jongeren- en studentenhuisvesting in Groningen 2023-2026. Internationale studenten die in juli 2023 nog geen kamer hebben gevonden, kunnen een kamer reserveren in de tijdelijke opvanglocatie van de SSH.