‘Valley is een gebouw waar we als Amsterdammers trots op mogen zijn. Het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van dit deel van de stad en past in deze buurt’, vindt de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig.  

‘Hier hebben ontwerper, ontwikkelaar, de Nederlandse eigenaar/belegger en gemeente samengewerkt. Met als resultaat een project dat bijdraagt aan een groenere wijk. En waar werken en wonen hand in hand gaan.’ 

De Valley in Amsterdam. Foto: Ossip van Duivenbode
Foto: Ossip van Duivenbode

Valley richt zich met de spiegelende glazen buitengevel op het zakelijke deel van de Zuidas. Aan de andere kant heeft het woongebouw natuursteen, terrassen en veel groen. Op het gebouw bevindt zich een groen landschap met een vijver. 

Cees van der Spek van EDGE, de projectontwikkelaar van het project, is in zijn nopjes met de prijs. ‘Het is een mooie erkenning voor een groen gebouw dat open staat voor de Amsterdammer door zijn publieke park en restaurants.’  

De stemmen waren als volgt: 

  1. Valley: 22,6 procent 

  2. Sluishuis: 16,3 procent 

  3. Kramatweg: 12,3 procent 

  4. De Citadel: 10,5 procent 

  5. Groenmarkt: 9,6 procent 

  6. De Goudvink: 7,6 procent 

  7. Haut: 7,5 procent 

  8. De Jakoba: 5,6 procent 

  9. De Bocht: 4,7 procent 

  10. Lieven 6 en 8: 3,3 procent 

 Ruim 4.200 mensen brachten hun stem uit. 

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland. De prijs werd uitgereikt op de Dag van de Bouw.