Met haar subsidieplan sluit ze aan op bestaande regelingen in onder meer Ouden Huis in Bodegraven, woonzorgcentrum De Posten in Enschede en woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer waar de eerste woonstudent in 2012 introk. 

De zes woonstudenten in Deventer hebben hun eigen appartement in het zorgcentrum en kunnen gaan en staan waar ze willen. Minimaal 30 uur per maand zijn ze een ‘goede buur’ voor de bewoners. Zo verzorgen ze een dagelijkse broodmaaltijd. De enige andere regel is dat ze geen overlast veroorzaken. 

‘Het mes snijdt hier aan twee kanten’, zegt minister Helder over deze woonvorm. ‘We zien relatief steeds meer ouderen, minder zorgpersoneel om voor hen te zorgen en woningnood en eenzaamheid onder jongeren.’ 

Leven in de brouwerij 

De jongeren kunnen volgens de regeling zo’n 200 euro korting krijgen op hun huur. ‘Met deze regeling kunnen we jongeren betaalbare woonruimte aanbieden’, zegt Helder. ‘Voor ouderen zorgt het voor meer leven in de brouwerij en extra hulp en ondersteuning.’ De jongeren kunnen bijvoorbeeld helpen met zware boodschappen. 

De minister geeft het geld niet direct aan de jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Dat loopt via de woningcorporatie of zorgorganisatie. Daarvoor is dit jaar 5,2 miljoen euro beschikbaar. In 2024 verdubbelt het kabinet dat bedrag, waarna het oploopt naar 49 euro miljoen euro structureel. 

De subsidieregeling is ter consultatie opengesteld. Dat betekent dat iedereen een reactie kan achterlaten. Een medewerker van het Ouden Huis geeft onder meer aan dat de tijdsinspanning ontbreekt in de regeling. 

De consultatie sluit over drie weken, op 23 juni. De regeling is geldig vanaf het moment van plaatsing in de Staatscourant tot 1 november 2030.