Zowel de vakjury als de kinderjury prees de aandacht van de gemeente Gouda voor de variatie in speelmogelijkheden. Ook is inclusiviteit een belangrijk thema in Gouda en dat werd gewaardeerd door de jury. 

Het tienjarige jurylid Jurre vertelde dat hij goed gekeken heeft of de speelplekken voor veel plezier kunnen zorgen. 'En of er naar kinderen wordt geluisterd als het over spelen gaat. Ook kijk ik of er veel verschillende dingen te doen zijn en of iedereen mee kan doen en of het er gezellig is.' 

Prinses Beatrix en de achtjarige buitenspeler Klaas reikten de prijs, een beeldje van Jantje Beton, uit in gaststad Leiden aan de Goudse kinderburgemeester Roselina Toekoen en wethouder Michel Klijmij-Van der Laan. 

Vergroening van buitenspeelplekken 

De Goudse wethouder vertelde tijdens de uitreiking dat hij nog veel meer plannen heeft voor buitenspelen. ‘We gaan de komende jaren veel meer speelplekken vergroenen.’  

Ook wil hij blijven luisteren naar wat kinderen belangrijk vinden. ‘Als er een toestel moet worden vervangen, mogen ze kiezen wat daarvoor in de plaats moet komen.’  

Belangrijk vindt hij verder dat kinderen met een handicap buiten kunnen spelen. ‘Inclusief spelen betekent dat ieder kind mee kan doen.’ In de speelbuurten kijkt Gouda daarom naar de mogelijkheden voor het plaatsen van speciale speeltoestellen.  

De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Jantje Beton en wordt mogelijk gemaakt door gebiedsontwikkelaar AM. Jantje Beton zet zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. 

Daar is nog steeds veel aandacht voor nodig, zegt directeur-bestuurder Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton. ‘Nog steeds zijn er 300.000 kinderen die alleen maar binnen zitten en nooit buitenspelen!’ Hij roept gemeenten op om snel te zorgen voor meer toegankelijke, inspirerende en veilige speelplekken. 

De leden van de vakjury hebben hun sporen verdiend in het onderwerp spelen in de stad. Naast voorzitter Marieïtte Hamer, ambassadeur van Jantje Beton, bestond de jury uit: 
- Mathieu Gielen, universitair docent en onderzoeker 'Ontwerpen voor het spelende kind' aan de TU Delft;
- Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM gebieds- en vastgoedontwikkeling;
- Sanne de Vries, lector Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving bij de Haagse Hogeschool;
- Gerben Helleman, stadsgeograaf en onderzoeker op het gebied van ‘speelruimte’;
- Froukje Hajer, voorzitter van het Platform Ruimte voor de Jeugd en vrijetijdspedagoog;
- Leonard Geluk, algemeen directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten;
- Suzanne van Ginneken, eigenaar Speelnatuur en expert natuurlijk spelen,
- Saskia van Hoore, beleidsadviseur buiten spelen gemeente Leiden, gastjurylid als winnaar van de vorige editie.