Een nieuw soort circulair wegdek, PlasticRoad, heeft volgens het bouwbedrijf veel voordelen ten opzichte van het reguliere asfalt.

Circulair wegdek van plastic in ontwikkeling

VolkerWessels werkt aan een nieuw soort circulair wegdek, vervaardigd uit plastic. Het concept PlasticRoad heeft volgens het bouwbedrijf veel voordelen ten opzichte van regulier asfalt.

Volgens Rolf Mars van dochterbedrijf KWS Infra is deze innovatie, die voorlopig de naam PlasticRoad krijgt, duurzamer, gaat de aanleg veel sneller en houd je met deze constructie holle ruimte over voor bijvoorbeeld kabels of afwateringsbuizen. ’Die duurzaamheid komt vooral doordat plastic wegen amper onderhoud vergen. Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden en het is bestand tegen extreme temperaturen. Veertig graden vorst of tachtig graden boven nul zijn voor plastic wegen geen probleem.'

100 procent circulair wegdek

VolkerWessels claimt daarnaast dat het gebruikte plastic voor de wegen 100 procent gerecycled materiaal is. Plastic en andere soorten kunststof worden samen verwerkt tot prefab-wegdelen, die direct richting de nieuwe weg kunnen worden vervoerd. Dat levert veel tijdswinst op.

Volgens KWS kan een weg van plastic tot drie keer langer mee in vergelijking met asfalt. Het zal echter nog even duren voor we over plastic kunnen rijden. ‘We zoeken eerst partners die samen een pilot uitvoeren. Denk aan de recyclebranche, universiteiten en gemeenten’, aldus Mars. De eerste gemeente waar men aan de slag gaat is Rotterdam, waar een testopstelling (lab op Straat) beschikbaar komt.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen