Het College van B en W maakt de aankoop bekend in een brief aan de raad. ‘Een uitgelezen kans te sturen op betaalbaar wonen met goede voorzieningen’, reageert Rick van der Zweth, raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in Utrecht.

In de bedrijvenlocatie Merwedekanaalzone wil Utrecht een moderne stadswijk bouwen, met 6.000 woningen voor 12.000 inwoners. De eerste woningen staan er inmiddels, en voor grote delen van het gebied zijn de plannen klaar. Maar voor ‘deelgebied 6’ in het zuiden van het gebied (groen, zie kaart), zijn de plannen nog niet rond. Er staat nu nog bedrijven.

Eerder had de gemeente al de Wet voorkeursrecht gemeenten toegepast op dit gebied, wat betekent dat de gemeente bij verkoop van grond het eerste recht op koop heeft. De grondaankoop zou meer sturingsmogelijkheden moeten bieden.

‘Zo voorkomen we dat de grond (door bijvoorbeeld grondspeculatie) te duur wordt. Dat is belangrijk: want door de grond tegen een marktconforme prijs aan te kopen, vergroten we de kans dat er betaalbare woningen komen’, verklaarde een woordvoerder van de gemeente de toepassing van het voorkeursrecht tegen DUIC.

Het voorkeursrecht heeft nu een eerste resultaat opgeleverd: Utrecht heeft de locaties Eendrachtlaan 280 en Zeehaenkade 48 en 50 gekocht. Voor de totaal 13.000 vierkante meter betaalt de gemeente 9.250.000 euro. De locaties zijn niet bouwrijp, er staan al gebouwen.

De 9 miljoen euro is een marktconforme prijs, aldus de gemeente, maar volgens woningmarktanalist Jasper du Pont is het aan de hoge kant. ‘Zo'n 711 euro per vierkante meter. Goed dat de gemeente zo meer kan sturen op de invulling van het gebied. Maar twijfels of dit nu financieel zo'n goede timing is om grond te kopen. Van de verkoper snap ik de timing beter’, tweet hij.