‘In de Merwehaven begint de toekomst van Rotterdam. Een energiek, duurzaam, circulair en groen gebied waar je kunt wonen, werken en recreëren. In Merwehaven vloeien stad en haven samen. De stoere, historische omgeving is een unieke plek om te wonen, en is een broedplaats voor creatieve ondernemers’, zegt wethouder Chantal Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen.

Merwehaven is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling MH4. De bouw moet in 2025 beginnen. Rotterdam ontving vorig jaar al een bijdrage van 11 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls van het Rijk voor versnelde bouw in MH4.

De nieuwbouw (huur en koop, verschillende prijsklassen) in de Merwehaven moet een zo laag mogelijk energieverbruik krijgen. Er komt ook een slim energiesysteem dat is gericht op het opwekken, opslaan en uitwisselen van energie, om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Verder moet de wijk autoluw worden. Parkeren gebeurt in centrale mobiliteitspunten in de wijk, met daaraan deelmobiliteit gekoppeld en ook voorzieningen als een pakketservice, fietsenmaker of buurtsuper. Zo komt er ruimte vrij voor een groene stadswijk om te verblijven, met meer plek voor fietsers, voetgangers, aldus de gemeente.

De Merwehaven werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw aangelegd. Er stonden onder meer fruitloodsen, die een paar jaar geleden al werden getransformeerd tot plekken voor de innovatieve maakindustrie. Door de terugloop van de havenactiviteiten in het gebied ontstaat ruimte voor de vestiging van nieuwe bedrijven in combinatie met woningbouw, horeca en andere stedelijke functies, aldus het Rotterdamse College. De stad wil expliciet niet dat het toevoegen van woningen ten koste gaat van ruimte voor werken.