Voordat de woningen aangesloten kunnen worden, wordt het waterstofsysteem op kleine schaal getest in achttien woningen in de wijk Erflanden. Dat gebeurt na de zomer. Het streven is dat alle 427 woningen in deze wijk uiteindelijk overstappen op groene waterstof als warmtebron.  

Na Erflanden wil de gemeente Hoogeveen ook de honderd woningen in de toekomstige nieuwbouwwijk Nijstad-Oost op het waterstofnet aansluiten. De gemeente hoopt dat positieve praktijkervaringen in Erflanden de nog twijfelende (toekomstige) bewoners van Nijstad-Oost overtuigt om ook te kiezen voor waterstof. 

Of de waterstofaansluiting eind september er ligt, is afhankelijk van de vergunning voor een ontvangststation voor waterstof. In dit wisselpunt wordt waterstof uit tankwagens gepompt naar bestaande aardgasleidingen.  

Meerkosten voor vervanging cv-ketels 

Voor het waterstofproject heeft Hoogeveen 4,4 miljoen euro van het Rijk ontvangen van het programma Aardgasvrije Wijken. Het geld wordt gebruikt voor de vervanging van cv-ketels, kookplaten en gasleidingen. De meerkosten van waterstof ten opzichte van aardgas worden voor de komende vijftien jaar ook met de subsidie afgedekt. 

Wethouder Jeroen Westendorp voor energietransitie spreekt van een mijlpaal binnen het meerjarige project Waterstof Hoogeveen. ‘We werken al vanaf 2018 aan een waterstofwijk. Het was vooral zaak om draagvlak te creëren onder de bewoners. Vanzelfsprekend want als bestaande huizen een nieuw warmtesysteem krijgen, moeten bewoners daarin worden betrokken.’ 

Hoogeveen wil volgens Westendorp ook leren van andere waterstofprojecten, zoals die in Lochem, Wagenborgen en Stad aan het Haringvliet. ‘Zo kunnen we werken aan de voorwaarden die nodig zijn om na 2030 op te schalen naar andere wijken in Nederland.’