Conny Helder, minister Langdurige Zorg, wil dat in 2030 Nederland 40.000 nieuwe verpleegzorgplekken telt. Die komen primair in complexen waar senioren samen in wonen en waar externe zorg wordt geboden.

De corporatiesector is verantwoordelijk voor de bouw van de helft van de woningen. Uit het onderzoek van journalistiek platform Pointer blijkt dat er bij de sector nog veel vraagtekens zijn over de aanpak. Pointer benaderde de twaalf grootste corporaties van het land. 

‘Het is nog niet duidelijk wat we moeten gaan bouwen en hoe dit eruit moet komen te zien’, zegt een vertegenwoordiger van één van de corporaties tegen het programma. Een ander zegt dat er te weinig regie is vanuit de overheid. 

Een andere barrière is dat subsidie voor de bouw van de verpleegzorgplekken nog niet beschikbaar zijn. Die is nodig omdat de speciale woningen ongeveer 20.000 euro duurder zijn dan reguliere. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor aangepaste bed- en slaapkamers, goede toegankelijkheid, of brancardliften, aldus Pointer. 

Als laatste speelt gebrek aan locaties. ‘Die moeten door gemeentes worden aangewezen en ik vind dat er op dit moment nog te weinig aandacht wordt gegeven aan de noodzaak om dat ook daadwerkelijk te doen’, zegt een corporatievertegenwoordiger tegen Pointer. 

Het programma legde zijn bevindingen voor aan minister Helder. Die belooft deze zomer meer duidelijkheid te geven. Ook wil ze het land in om te horen waar regio’s tegenaan lopen bij de bouw van de verpleegzorgplekken.