De gemiddelde huurprijs steeg in een jaar tijd van € 12,61 tot € 13,38 per vierkante meter per maand. De huurmonitor van Pararius.nl signaleert een duidelijke opwaartse trend in de huurprijs van woningen in de vrije sector. Eerder deze week meldde Aedes dat corporaties de huurstijging juist beperken tot minder dan 1 procent. Hiermee lijkt het gat in de woningmarkt verder toe te nemen.
Bemiddelingskosten in de maandhuur
Volgens Pararius is de stijging van de huurprijs te wijten aan de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector in combinatie met particuliere verhuurders die de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs. Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius: 'Tijdens de crisis hielden vraag en aanbod elkaars volume in stand, wat zorgde voor een periode van een aantal jaren met zeer stabiele huurprijzen. Nu de markt voor koopwoningen weer is aangetrokken, zijn er veel minder particulieren die woningen in de vrije sector verhuren bij een toenemende vraag. Dit leidt tot stijgende huurprijzen. Bovendien heeft een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar voor een extra prijsopdrijving gezorgd.' Door deze uitspraak verrekenen makelaars bemiddelingskosten in de maandhuur, waardoor huurders met hogere maandlasten worden geconfronteerd.
Tekort woningvoorraad
Naast de bemiddelingskosten is er in Nederland een groot tekort aan huurwoningen in het luxere vrije sector segment, stelt De Groot. 'Een meer evenwichtige verdeling tussen het aandeel sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector woningen is cruciaal voor een goed doorstromende woningmarkt. Momenteel is slechts een op de twintig woningen in Nederland een huurwoning in de vrije sector. Acht van deze twintig woningen zijn sociale huurwoningen, de overige elf zijn koopwoningen. Nederland heeft met 38% van de totale woningvoorraad internationaal gezien verreweg het grootste aandeel sociale huurwoningen in haar woningvoorraad. Bij een stijging van de vraag naar huurwoningen in de vrije sector raakt de markt snel oververhit omdat er nauwelijks een ventiel is om deze vraag op te vangen', aldus De Groot.