Een meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam stemde woensdag in met een speciaal bestemmingsplan voor de flitsbezorgsector. Daardoor moeten ongeveer tien darkstore-vestigingen in de hoofdstad op termijn hun deuren sluiten.
Vorig jaar kondigde de gemeente al aan dat het darkstores van flitsbezorgers uit woongebieden wil bannen en voorlopig geen nieuwe vestigingen meer wil toestaan.
Het bevoorraden en het ophalen van boodschappen door (fiets)koeriers zou voor te veel overlast zorgen bij omwonenden.
Flitsbezorgers verliezen bij rechter
Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen. De flitsbezorgers waren het daar niet mee eens en het beleid leidde tot rechtszaken over bestaande vestigingen.
Die won de gemeente allemaal. ‘Na meerdere rechtszaken en dwangsommen is inmiddels voor alle betrokken partijen duidelijk dat flitsbezorging in Amsterdam alleen toekomst heeft wanneer dit vanaf bedrijventerreinen plaatsvindt’, zo zei de gemeente daar eerder over.
Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. ‘Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving.’
'Bestemmingsplan discrimineert flitsbezorging'
Een woordvoerder van Getir laat weten dat er in Amsterdam grote behoefte is aan flitsbezorging. Zo hebben meer dan 250.000 inwoners ooit een bestelling geplaatst.
‘Helaas heeft de gemeente deze punten naast zich neergelegd. Dit bestemmingsplan discrimineert. Het behandelt onze sector anders dan vergelijkbare diensten die ook bezorgen.’
Marktleider Getir wijst erop dat het bedrijf zich de afgelopen jaren heeft aangepast. Uit onafhankelijk onderzoek zou blijken dat de flitsbezorgers niet meer, of zelfs minder impact, hebben op het woon- en leefklimaat dan vergelijkbare diensten.
‘Wij blijven strijden voor gelijke behandeling en in onze vervolgstappen blijven we daarop inzetten’, zegt de woordvoerder.
Eerder kondigden Getir en Flink al een aangescherpte gedragscode aan. 'Om zo goed om te kunnen gaan met wensen van buurtbewoners en gemeenten zoals een aanspreekpunt per store, meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel’. Ook moeten alle bezorgers 18 jaar of ouder zijn.
Gang naar de rechter
Florian Brunsting, directeur van Getir en Gorillas, zei in Het Parool naar de rechter te willen stappen ‘als ons onrecht wordt aangedaan’.
Er zijn volgens Brunsting genoeg drukke straten in gemengde woon-werkgebieden zoals de Weesperstraat en de Overtoom, waar we prima kunnen zitten. Wij vragen om die mogelijkheid open te houden. Voor onze medewerkers en onze klanten.”
Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics Hogeschool van Amsterdam, is kritisch op het besluit van de gemeenteraad om de darkstores uit de binnenstad te bannen en spreekt over ‘ideologische willekeur’.
‘De meer dan 10.000 winkels, sportcentra, horecazaken, pakket-afhaalpunt, bezorgkeukens en fietsverhuurders zorgen ook voor ladend en lossend verkeer, geluid op straat en (brom)fietsen die op de stoep parkeren. En ook deze ondernemers hebben vaak afgesloten puien. Maar, hiertegen neemt de gemeente geen plannen.’