Dat melden RTV Rijnmond en het AD. Direct nadat de raad de betaald parkeren-plannen er in december doorheen hamerde, kwam er felle kritiek vanuit de stad.
Sportverenigingen roerden zich. Ook groepen bewoners uit bijvoorbeeld de wijken Carnisse, Oud-Charlois, Pendrecht, Zuidwijk en IJsselmonde lieten boos van zich horen.
‘Zorgvuldig naar bezoeken kijken’
Het verweer uit de stad is nu reden voor bezinning door het Rotterdamse college. Eind vorige week werden er brieven gestuurd naar verschillende wijkraden, met daarin informatie over wijzigingen in de plannen.
Wethouder mobiliteit Vincent Karremans (VVD) laat weten meer tijd nodig te hebben voor ‘maatwerk voor specifieke doelgroepen’ bij het parkeerbeleid. Voor bijvoorbeeld vrijwilligers van sportverenigingen of mantelzorgers moet het betalen gratis blijven.
‘In de afgelopen maanden heb ik veel reacties van bewoners, bedrijven en instellingen gekregen. Deze reacties bestonden onder andere uit verzoeken voor meer maatwerk voor specifieke doelgroepen. Ik wil graag zorgvuldig naar deze verzoeken kijken’, schrijft Karremans in een brief aan de Rotterdamse raad.
‘Op dit moment wordt onderzocht met welke soorten vergunningen en andere maatregelen zoveel als mogelijk aangesloten kan worden op de behoefte van verschillende doelgroepen in de stad.’
Bewoners financieel in de knel
Het nieuws wordt enthousiast onthaald door Rotterdammers. ‘Geweldig. Dit speelt echt onder heel veel bewoners’, reageert Sundeep Lalaram tegen Rijnmond. Lalaram is één van de kartrekkers van een petitie tegen betaald parkeren in de wijk IJsselmonde. Daar zou het betaald parkeren op 1 juni ingevoerd worden.
Lalaram vindt dat betaald parkeren in zijn wijk ‘echt niet kan’, zegt hij tegen Rijnmond. Hij wijst op armoede in de wijk. Door de combinatie van parkeerkosten en de stijgende lasten, zouden veel bewoners financieel in de knel komen.
Bovendien is er volgens Lalaram helemaal geen sprake van parkeeroverlast in de wijk. Die overlast was voor de gemeente juist één van de redenen om met het nieuwe beleid te komen. Het in één keer uitrollen van betaald parkeren, in plaats van wijk voor wijk, zou het ‘het waterbedeffect’ van parkeeroverlast tegen moeten gaan.
‘Gebruikt als pinautomaat’
Daarnaast is het betaald parkeren een leuk extraatje voor de gemeentebegroting: het zou ongeveer 100 miljoen euro per jaar in het laatje brengen. Die inkomstenwerving was voor oppositiepartij PvdA eerder reden om zich fel uit te spreken tegen de plannen.
‘De gemeentekas wordt gespekt over de rug van de armste bewoners’, tekende het AD op uit de mond van PvdA-raadslid Richard Moti. ‘Mensen voelen zich gebruikt als pinautomaat.’
Hoe lang het uitzoekwerk voor het maatwerk gaat duren, is niet bekend. Wethouder Karremans in zijn brief: ‘Zodra het nieuwe aanbod aan vergunningen en andere maatregelen is afgerond, zal ik deze, samen met een gewijzigde planning, met u delen.’
Ook andere steden bezig met meer betaald parkeren
Rotterdam is niet de enige gemeente die betaald parkeren de norm wil maken. Zo wil Amsterdam het betaald parkeren uitrollen over Nieuw-West. In Utrecht moet betaald parkeren door de hele stad de norm worden. Het beleid wordt de komende twaalf jaar buurt voor buurt uitgerold.
Ook in Utrecht stuiten de parkeerplannen op weerstand van bewoners. Net als in Rotterdam zou het te duur worden voor bepaalde groepen inwoners. Een petitie tegen het collegeplan werd 19.000 keer ondertekend.
‘In delen van de stad waar nu nog geen betaald parkeren is, wonen ook inwoners met een kleine beurs', stelde DENK-raadslid Mahmut Sungur in een motie tegen het stadsbrede betaald parkeren. ‘Het invoeren van betaald parkeren en daarmee de kosten voor een parkeervergunning zal voor deze bewoners een relatief grote aanslag zijn op hun maandelijkse budget.’
Het Utrechtse college van B en W, waaraan ook de PvdA deelneemt, gaat wel door met het plan. Wel wordt onderzocht of lage inkomens een tegemoetkoming voor hun parkeerkosten kunnen krijgen.
Verder voert de Utrechtse mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) in het AD aan dat elektrisch fietsen een alternatief kan bieden. ‘Langere afstanden kunnen ook steeds gemakkelijker met een elektrische fiets worden afgelegd', aldus de wethouder. Voor de meeste Utrechters zal volgens haar ‘alles meevallen'.