‘We willen snel duurzamere woningen en minder aardgas gebruiken. Voor het klimaat en vanwege de gestegen gasprijzen. En we willen dat iedereen hierin mee kan doen’, schrijft woonminister De Jonge aan de Tweede Kamer, mede namens zijn collega Rob Jetten voor Klimaat. 

Eén van de maatregelen om daarvoor te zorgen is nieuwe normering gericht op het stimuleren van (hybride) warmtepompen. Daardoor weten consumenten waar ze aan toe zijn en kunnen producenten sneller opschalen, aldus de minister. 

Hij volgt het advies van deskundigen en brengt de energieprestatie-eis van 1,31 terug naar 0,7 voor het systeem van ruimteverwarming. ‘Dit komt overeen met een goed presterende hybride warmtepomp bij een goed ingeregeld verwarmingssysteem.’ Een mono-gasketel voldoet daar niet aan. 

De eis wordt verplicht voor eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap en rijtjeshuizen. Uitzonderingen zijn woningen die aangesloten op een warmtenet, of dat binnen tien jaar zullen zijn.  

Appartementen en monumentale huizen zijn ook uitgezonderd van de eis. Daar wilde De Jonge eerst niet aan, maar hij is overstag gegaan omdat in appartementen vaak te weinig ruimte is. Ook zijn warmtepompen gehoriger en is er te weinig ruimte voor geluidsisolatie. 

Subsidie en renteloze lezingen

De kosten voor een (hybride) warmtepomp kunnen woningeigenaren deels vergoed krijgen. Voor de investering zijn subsidies beschikbaar binnen het ISDE-programma. Het Warmtefonds leent tegen nul procent bij inkomens tot 60.000 euro. 

De Jonge belooft in de brief dat hij zal zorgen voor goede informatie en communicatie naar woningeigenaren. ‘Zodat ze makkelijk kunnen bepalen wat de normering voor hen betekent.’ 

De nieuwe energieprestatie-eis gaat in vanaf 1 januari 2026 en wordt opgenomen in het Bouwbesluit.