Bij het project ‘City Centre Tilburg’ is een omvangrijk nieuw stedelijk programma gerealiseerd, met functies als wonen en horeca. De retail is sterk verbeterd, maar is qua oppervlakte niet uitgebreid. 

De Kern-jury is enthousiast over de samenwerking achter de binnenstadsaanpak. De gemeente Tilburg, vastgoedinvesteerder Wereldhave, ontwikkelaar NEOO, bouwer Van Schijndel Bouwgroep Geffen, de ondernemersvereniging en de BIZ werkten er samen aan. Dat gebeurde volgens de jury ‘in een complexe en gevoelige binnenstedelijke omgeving, met veel verschillende en soms conflicterende belangen’.  

Met het project is volgens de jury een nieuw stuk stad ontstaan, ‘wat veel meer in zich draagt dan het revitaliseren van een wat zieltogend binnenstedelijk winkelcentrum. Door netto geen winkels toe te voegen, maar zelfs te reduceren, en deze winkelruimte op een heel andere, veel logischerwijze onderdeel te laten uitmaken van de binnenstad, is een metamorfose gerealiseerd.’ 

En dus kreeg het project woensdag de Kern-prijs voor beste multifunctionele centrumontwikkeling in ontvangst, bij het Kern Jaarcongres in Amsterdam. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste multifunctionele centrumontwikkeling van Nederland. Het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid van het project voor consumenten en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. 

Marktplein Hengelo 

Tegelijkertijd vond in Hengelo een ander congres plaats: de Dag voor de Binnenstad 2023. Daar vielen Hengelo en Veenendaal in de prijzen. Zij wonnen de prijs voor meest Inspirerende Binnenstadsproject. Die wordt ieder jaar uitgereikt aan toonaangevende en inspirerende projecten uit binnensteden in Nederland. 

In Hengelo werd het Marktplein herontwikkeld, volgens de jury ‘met vallen en opstaan’. Een zo goed als afgerond ontwerp belandde in de prullenbak, omdat er onvoldoende draagvlak voor was. Dit leidde tot protestacties van bewoners op het Marktplein. 

De jury waardeert het lef dat het bestuur van de gemeente Hengelo heeft getoond om de fouten toe te geven, het ontwerp van tafel te nemen en het gehele proces open te breken. Bij het nieuwe ontwerp werd meer participatie toegepast. Het resulteerde in een plein vol groen, bomen en ontmoetingsplekken.  

‘Het project laat zien dat, bij het zelf uitsteken van je nek, anderen volgen. Het proces voor de herinrichting van het Marktplein is een inspiratiebron voor iedere binnenstad in Nederland’, aldus de jury. 

Stadsstrand Veenendaal 

In Veenendaal is met het Stadsstrand ‘een nieuwe oase van rust in een drukke binnenstad gecreëerd’. 

De jury vindt het project uniek door de gedachte om economisch gewin te laten liggen en echt een sociale plek voor de bewoners van Veenendaal te realiseren. Het Stadsstrand heeft volgens de jury grote impact gehad op het thema ‘leefbaar en sociaal’.  

Door met de mensen in Veenendaal in gesprek te gaan, heeft Veenendaal volgens de jury als stad een nieuwe plek gerealiseerd die niet meer weg te denken is uit de binnenstad.