In 2015 zijn ruim 60.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Rekening houdend met import, export en sloop komt het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen op 1 januari 2016 uit op 211.000.

Van alle nieuw geregistreerde hybride en volledig elektrische auto’s waren de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volkswagen Golf PHEV en de Toyota Auris HEV vorig jaar favoriet. Begin 2016 reden twee keer meer plug-in hybrides rond dan in het jaar daarvoor.

Bezit plug-in hybrides snel toegenomen

Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt 1 op de 20 volledig op stroom: de ‘volledig elektrische voertuigen’ (FEV’s). De rest betreft ‘gewone’ hybrides (HEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s). Dit zijn auto’s met een verbrandingsmotor én elektromotor, waar de laatstgenoemde groep ook is uitgerust met een stekker waarmee de accu’s kunnen worden bijgeladen.

Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling van 1 januari 2015 op 1 januari 2016. De aantallen hybride en volledig elektrische auto’s stegen in deze periode met respectievelijk 10 en 34 procent.

Elektrische auto’s populair bij zakelijke rijder

Geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s worden vaak gebruikt door zakelijke rijders en zijn eigendom van een (lease)bedrijf. In 2015 zijn 60.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. De verkoop van een derde hiervan vond plaats in december. Hybrides en elektrische voertuigen kenden tot vorig jaar een lage fiscale bijtelling. Op 1 januari 2016 is deze bijtelling voor hybrides en plug-in hybrides aangescherpt.

Bron: CBS