De huidige grootschalige Li-ionbatterijen met maximaal vier uur energiecapaciteit zijn geen betrouwbare, betaalbare, schaalbare en uitvoerbare oplossing voor netcongestie, schrijft CE Delft in het rapport.
Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TKI Urban Energy.
‘De huidige batterijprojecten kunnen dit technisch niet en het is maatschappelijk gezien kostenefficiënter om het elektriciteitsnet te verzwaren’, aldus de onderzoekers over het oplossen van netcongestie.
De grootschalige batterijen vereisen nu een netaansluiting en verhogen daarmee potentieel de piekbelasting op het netwerk. Daardoor zullen ze met het huidig beleid bijdragen aan netcongestie, net als aangesloten woningen en bedrijven.
Ook waarschuwen de onderzoekers dat het bufferen van energie in grote batterijen economisch niet uit kan. ‘Het opslaan en later leveren van overschotten duurzame energie wordt niet rendabel’, schrijft CE Delft.
Energiebalancering en netcongestiemanagement
Toch kunnen grootschalige batterijen in een duurzaam energiesysteem wel degelijk een belangrijke rol vervullen in het tegengaan van netcongestie, aldus de onderzoekers. Dan moeten batterijen wel beter worden in energiebalancering en netcongestiemanagement.
‘Batterijen kunnen zo ingezet worden dat ze netcongestieneutraal zijn, door op piekmomenten niet te acteren en de piekbelasting niet te verhogen.’ Ook kunnen deze nieuwe batterijen een bijdrage leveren aan leveringszekerheid, een CO2-vrij energiesysteem en stabiliteit van het netwerk.
De onderzoekers raden de overheden aan om zich vooral op die voordelen te richten en het idee los te laten dat grootschalige batterijen een antwoord zijn op netcongestie.
Batterijen op eigen terrein, achter de meter, kunnen voor individuele bedrijven of een groep bedrijven wel een uitkomst zijn voor netcongestie, schrijven de onderzoekers. ‘Daardoor kunnen bedrijven wel elektrificeren of groeien ondanks netcongestie.’
Eerder stelde Netbeheer Nederland dat batterijen wel een rol kunnen spelen in het tegengaan van netcongestie.