Leuk voor de vakantieganger, Airbnb. Huizenprijzen schieten er echter wel fiks door omhoog, berekende ING. Hoe je je huis inzet als productiemiddel.

Huizenprijs omhoog door Airbnb

'ING: Airbnb drijft huizenprijs Amsterdam een ton op', kopt Het Parool op 25 april. Hoe zit het? Huizenkopers in Amsterdam die kamers via Airbnb verhuren, kunnen de lasten dragen van tienduizenden euro's meer hypotheek. De vakantieverhuur heeft daardoor een prijsopdrijvend effect.

Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING, legt Het Parool uit. Volgens 'conservatieve inschattingen' van de bank kunnen de huizen of kamers zestig dagen per jaar tegen 131 euro worden verhuurd. Dat levert 655 euro per maand op, waarvan na aftrek van kosten en belastingen 353 euro netto overblijft, op basis waarvan bijna een ton extra hypotheek tegen gemiddelde voorwaarden kan worden genomen.

Huis om geld mee te verdienen

Een op de zes woningbezitters in het toeristische gedeelte van Amsterdam verhuurt volgens ING al zijn koopwoning, of delen daarvan, via Airbnb. In totaal gaat het om 11.000 huishoudens. Het huis krijgt op die manier een andere economische functie. Het is niet alleen een plek om te wonen, maar ook een productiemiddel om geld mee te verdienen. 'Een huis wordt zo letterlijk meer waard', aldus Senne Janssen van het Economisch Bureau van ING in de notitie. Volgens hem is werkelijk sprake van een extra hypotheekmogelijkheid, hoewel de maximale leencapaciteit wordt begrensd door het inkomen van de kopers.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen