‘Met deze nieuwe manier van afvalinzameling werkt de gemeente aan een schoner en mooier straatbeeld door het terugdringen van bijplaatsingen’, zegt wethouder Jeroen Diepemaat. Hij hoopt door de nieuwe werkwijze op minder rommel in de stad. 

Omdat het afval voortaan op aanvraag wordt opgehaald, verdwijnen de ondergrondse containers, zegt de wethouder. ‘Ze worden vervangen door plantenbakken. In het voorjaar planten we daar als gemeente frisse, groene en vrolijke bloemen in.’ Inwoners kunnen nog wel gebruikmaken van containers aan de randen van het centrum. 

De pilot moet ook bijdragen aan het verminderen van zwaar vrachtverkeer in het centrum. Enschede is één van de gemeenten die zich gecommitteerd heeft aan het programma zero emissie stadslogistiek. ‘Dit draagt bij aan het doel van een uitstootvrije binnenstad in 2025’, aldus Diepemaat. 

Helft inwoners meldde zich aan 

Inmiddels heeft ruim de helft van de 1900 binnenstadbewoners zich aangemeld via een speciale app. Daarmee kunnen ze een ophaalafspraak maken. De fietskoeriers van Twente Milieu nemen verpakkingen, papier, gfe, glas, kleine elektrische apparaten en textiel gratis mee. Voor restafval is dezelfde milieupas nodig als bij de ondergrondse container. 

De bakfietsen zijn niet helemaal nieuw in het straatbeeld. Bedrijven konden al vanaf februari hun afval ophalen. ‘Tot nu toe zijn de eerste reacties van de ondernemers erg positief. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het voor onze inwoners net zo’n succes wordt’, zegt Diepemaat. 

De gemeente evalueert het project na een jaar. Dan wordt onder meer gekeken of er minder zwerfafval is in de binnenstad en of het aantal vervoersbewegingen is afgenomen. 

Enschede is niet de enige gemeente waar de fietskoeriers actief zijn. De fietsen en koeriers ('collectanten’) worden geleverd door het Oosterhoutse bedrijf Dutch Waste Management. Dat is onder de naam InzamelHelden ook actief in Gouda, Naaldwijk, Berkel en Rodenrijs, Delft en Leiden.