Een sensor in de tuin. Foto: Pientere Tuinen
Een sensor in de tuin. Foto: Pientere Tuinen

Duizenden tuinbezitters plaatsen sensor voor onderzoek naar bodem

Zo’n duizend huishoudens en bedrijven plaatsen de komende week een sensor in de tuin. Daarmee wordt de bodemgesteldheid gemeten. De data van het project Pientere Tuinen worden geanalyseerd door onder meer het RIVM, die langjarige onderzoekstrajecten starten. De deelnemers krijgen informatie op maat over hun tuin.

Pientere Tuinen geeft de deelnemende tuinbezitters met hulp van de data specifieke tuintips en voorlichting. Met een persoonlijke “Jouw Pientere Tuin”-monitor krijgt elke inwoner inzicht in de data, adviezen en onderzoeksresultaten. 

In een later stadium wordt de informatie van de sensor verrijkt met andere lokale data, zoals luchtkwaliteit, weersomstandigheden, verkeersbewegingen en buurtkenmerken. 

De initiatiefnemers krijgen voor het project steun en medewerking van gemeenten, lokale initiatieven en stichtingen, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Die nemen de kosten voor hun rekening, zodat deelnemende tuinbezitters de sensoren gratis kunnen plaatsen.  

Ruimte voor meer deelnemende gemeenten 

Deelnemers komen alleen uit aangesloten gemeenten. Dat zijn onder meer 's-Hertogenbosch, Hof van Twente, Sittard-Geleen, Bladel, Waddinxveen, Den Haag, Sint-Michielsgestel, Almere, Boxtel, Meppel en De Bilt. Ook de provincie Utrecht neemt deel.  

De initiatiefnemers geven aan dat andere gemeenten en provincies nog kunnen aansluiten. Het uiteindelijke aantal deelnemers moet oplopen tot vijfduizend. 

Het project is een initiatief van Stichting Steenbreek, Future City Foundation, WeCity, RIVM, provincie Utrecht, NL Greenlabel en Hogeschool Van Hall Larenstein. Zij streven naar eigen zeggen een groenere, gezondere leefomgeving na en willen met Pientere Tuinen tuinbezitters motiveren. 

De eerste sensor wordt donderdag geplaatst in de tuin van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, één van de ondersteuners van het project. Het aftrapmoment is gekozen omdat het in de Week van de Groenen Tuinen valt. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen