De afgelopen jaren twaalf jaar konden huurwoningen middels een aandelentransactie heffingvrij aangeschaft worden en vooral buitenlandse pensioenfondsen maakten hier gebruik van. Het kabinet kwam recentelijk met een wetsvoorstel om de heffting terug te zetten op de aandelentransactie. Per 1 januari 2024 wordt het wetsvoorstel ingevoerd, is de bedoeling. 

Het gevolg van de invoering van dit wetsvoorstel is dat de kostprijs van nieuwe onroerende zaken (en dus ook van nieuwe huurwoningen) met 10,4 procent kan stijgen, stelt Capital Value. Dat maakt het kopen van huizen minder aantrekkelijk voor internationale beleggers, die ontwikkelaars nodig hebben om te blijven bouwen. Komend jaar komt daardoor de bouw van 3.500 woningen in gevaar, aldus Capital Value. 

‘Dit is het slechtste moment om extra beperkingen op te leggen voor buitenlandse pensioenfondsen. Juist nu zijn stimulerende maatregelen nodig om te voorkomen dat de totale productie stilvalt. Om het woningtekort niet verder op te laten lopen is het van belang dat het zo spoedig mogelijk duidelijk wordt dat dit wetsvoorstel niet wordt ingevoerd’, zegt Marijn Snijders van Capital Value. 

De vastgoedadviseur waarschuwde eerder al voor uitval van de bouw van 40.000 woningen. Door hoge bouwkosten, trage procedures en gebrek aan locaties komen steeds vaker niet van de grond.