Energieleverancier Eneco lanceerde vorig jaar de startup, met als doel elektrische auto’s zo slim en duurzaam mogelijk te laten opladen. Daar is nu een app uit voortgekomen.

Zo werkt Jedlix

De gebruiker van de app stelt zijn gewenste vertrektijd in, zodat de app weet op welk tijdstip deze volledig geladen moet zijn. Vervolgens wordt zoveel mogelijk duurzame energie gebruikt om de accu vol te laden. Dezelfde gebruiker profiteert vervolgens van een lagere marktprijs door de hoeveelheid aanbod op piekmomenten. Het afrekenen van de laadtransactie gaat op dezelfde manier als anders, via de laadpas, maar de Jedlix-app houdt de besparingen (die kunnen oplopen tot 1 euro per laadbeurt) bij en keert deze uit. Op het moment dat veel auto’s tegelijkertijd op deze manier worden geladen, dan vormen zij tegelijkertijd een flexibele extra opslag voor groene energie.

De app kan worden gebruikt door iedereen met een elektrische auto of plugin-hybride bij een van de 400 geschikte laadpunten van EVnetNL in Nederland. Ook alle 3.000 publieke laadpunten van EVnetNL zullen de app gaan ondersteunen. Daarnaast worden door ElaadNL, een kennis- en onderzoeksinstelling op het gebied van smart charging, en Jedlix de effecten onderzocht van deze manier van opladen op de energieproductie en het lokale elektriciteitsnet. Ook zal de komende tijd de dienst beschikbaar worden voor andere (privé)laadnetwerken. De app is te downloaden voor iOS- en Android-telefoons onder de naam #ichargesmart.