Volgens de organisatie hebben overheden ‘nog steeds’ geen goede maatregelen genomen voor betaalbaardere woningen en het beëindigen van dakloosheid.
‘Ondanks bombastisch gepresenteerde plannen van de minister voor Volkshuisvesting vinden er jaarlijks nog steeds duizenden huisuitzettingen plaats, is het aantal dakloze mensen niet afgenomen, is de beschikbaarheid van sociale huurwoningen niet toegenomen en leven miljoenen mensen nog iedere dag met de gevolgen van de veel te dure, tijdelijke contracten in de vrije sector’, licht de organisatie de urgentie van het nieuwe protest toe in een persbericht.
‘Het [is het] gevolg van beleid dat structureel en doelbewust is ingericht op het spekken van rijke vastgoedbezitters en verhuurders, ten koste van het woonrecht van burgers.’
Mars en ‘verstorende acties’
Na de demonstratie op de 26e wil de organisatie een ‘mars tegen leegstand’ houden, door de Kalverstraat naar het Amsterdamse stadhuis.
‘De drukke Kalverstraat is een symbolische locatie, omdat daar, midden in het stadscentrum, duizenden vierkante meters aan bewoonbare ruimte leeg staat voor de winsten van grote internationale retailbedrijven en vastgoedbeleggers’, zegt Melissa Koutouzis, één van de organisatoren.
De organisatie kondigt naast het protest ook nieuwe ‘verstorende acties aan’. Woordvoerder Sander van der Kraan: ‘Na dit protest pakken we door met meer acties, ook in vormen die verstorend zijn. Zo voeren we de druk op. Want: wie niet horen wil, moet voelen. De overheid mag niet blijven wegkomen met de verwaarlozing van burgers en hun rechten.’
Protesten door heel Nederland
Het eerste Woonprotest vond plaats in september 2021. Ruim 15.000 mensen kwamen naar het Westerpark in Amsterdam voor een eerlijkere woningmarkt. Centraal stonden het bestrijden van dakloosheid en wonen als recht in plaats van markt.
Later volgden protesten in onder meer Utrecht, Groningen, Den Haag en Rotterdam. Bij die laatste zette de politie de protestmars met geweld vast op de Erasmusbrug, wat tot verontwaardiging leidde.