Het initiatief voor het Deltaplan komt voor uit de gemeenteraad. In november 2021 stemden alle gemeenteraadsleden in met de motie van Burgerbelangen om aan de slag te gaan met het behouden van talent voor de stad. Sindsdien gingen beleidsmakers aan de slag met het maken van een inventarisatie.
Uit de inventarisatie blijkt dat liefst 77 procent van de studenten van de Universiteit Twente Enschede verlaat na het behalen van hun diploma. Voor afgestudeerde studenten van de Saxion Hogeschool is dit percentage 14 procent. Daar valt winst te behalen, vindt de gemeenteraad. Zeker omdat uit onderzoek blijkt dat banentekort in heel Twente is opgelopen tot 37.000.
Om het Deltaplan verder te ontwikkelen, werd aan jonge Enschedëers gevraagd waarom zij de stad wel of niet willen verlaten. Het ontbreken van carrièrekansen, te weinig aanbod van culturele activiteiten en uitgaansgelegenheden blijken de hoofdredenen zijn om te vertrekken naar elders. Ook is het woningaanbod volgens hen voldoende.
In het Deltaplan moet hier volgens de gemeente aandacht aan worden besteed. Bedrijven moeten beter aan studenten gekoppeld worden om de carrièrekansen te laten zien, er moet een nachtclub komen en meer creatieve broedplaatsen. Daarnaast wil de gemeente dat er ook ’s nachts treinen gaan rijden van en naar andere steden.
Als regio beter positioneren
Verkeerde beeldvorming over Enschede is volgens wethouder Jeroen Diepemaat ook een van de redenen waarom jongeren wegtrekken uit de stad. ‘Qua cultuur zitten we bij de G9-cultuursteden van Nederland. En als het gaat om het aantal start-ups per inwoners, zitten we in de top vier van Nederland. We hebben ook een aantal van de top werklocaties in Nederland’, aldus de wethouder.
En dus moet de stad zich beter positioneren, betoogt hij. Enschede doet dat tegenwoordig door veel samen te werken met andere steden in de regio. Enkele decennia was er het idee van de Twentestad en enkele jaren geleden van de Dubbelstad met Hengelo, maar fuseren is niet de oplossing. ‘We moeten meer praktisch samenwerken.’
Vooral met Hengelo doet Enschede dat tegenwoordig. ‘Samen zetten we de regio Twente in de markt als hotspot voor med-tech en chiptech. Daardoor komen er ook expats naar Twente die wegtrekkende jongeren weer vervangen. Met Hengelo werken we ook op het gebied van woningbouw nauw samen in de spoorzone Hengelo-Enschede. Zo kunnen we aan jongeren laten zien dat we veel aantrekkelijke woonmilieu’s hebben die goed bereikbaar zijn.’
De gemeente gaat de komende maanden verder met het ontwikkelen van een concreet actieplan.