De windmolen in Zeewolde. Foto: Sander Koning / Koning Photography / ANP
De windmolen in Zeewolde. Foto: Sander Koning / Koning Photography / ANP

Oproep experts: stel APK-keuring in voor windmolens

Om de veiligheid van windmolens te garanderen, is een APK-keuring nodig voor oudere turbines. Die moet worden gedaan door een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat bepleit emeritus hoogleraar windenergie Gerard van Bussel op Nu.nl. Afgelopen week brak een windmolen in Zeewolde en vielen de brokstukken op een verlaten dijk. 

Exploitanten zijn nu zelf verantwoordelijk voor de inspectie. Er is geen onafhankelijke instantie die daar toezicht op houdt. "Het is een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt Van Bussel tegen Nu.nl.  

De emeritus hoogleraar zegt dat inspecties erg duur kunnen zijn en vreest dat exploitanten daardoor kunnen bezuinigen op de periodieke onderzoeken, al denkt hij dat grote partijen het goed voor elkaar hebben. 

Van Bussel denkt dat de Inspectie Leefomgeving en Transport de aangewezen partij is voor inspecties bij oudere turbines. ‘Die doet dat al bij vliegtuigen en schepen, maar bij windturbines niet’, zegt hij tegen de NOS.  

Jeroen Eskens, veiligheidsadviseur bij Antea Group, maakt zich net als Van Bussel geen zorgen over nieuwe turbines. Wel zou hij graag een database tot zijn beschikking willen hebben waarin incidenten met windmolens structureel worden geregistreerd. Die ontbreekt op dit moment nog. 

De neergestorte windmolen in Zeewolde is gebouwd door het failliete NedWind en staat er zo'n 25 jaar. Inmiddels is Vattenfall de exploitant. Dat bedrijf heeft de andere windmolens op de dijk uit voorzorg stilgezet. Vattenfall had wel inspecties uitgevoerd en trillingssensoren aangebracht.  

Op de dijk staan nog meer windmolens. Die zijn stilgezet en stonden al op de planning om te worden vervangen.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen