‘Als aan alle randvoorwaarden voor Almere-Pampus wordt voldaan door het Rijk, zouden we in 2027 of 2028 kunnen gaan bouwen’, zegt gedeputeerde De Reus tegen Omroep Flevoland. Die voorwaarde is de IJmeerverbinding.

Daarover wordt al ruim een decennium gesproken en veel is nog onduidelijk. De Reus is het wachten op die verbinding zat en wil een concreet besluit van het Rijk. ‘Met die drie of vier miljard die nodig is van het Rijk.’  

De gedeputeerde zegt geen genoegen te nemen met een toezegging, omdat een volgend kabinet daar heel makkelijk vanaf kan komen. ‘Zonder een hard besluit wordt er in Pampus niet gebouwd’, zegt De Reus tegen de regionale omroep. 

Als het Rijk over de brug komt voor de IJmeerverbinding, moet Pampus een nieuwe wijk worden met 30.000 woningen. Het nieuwe stadsdeel komt op het meest westelijke punt van de provincie, bij het IJmeer.  

Pampus zou eigenlijk pas na 2025 als ontwikkellocatie worden bekeken, maar onder meer D66 en CDA pleitten eerder al voor de versnelde aanleg van de wijk, met de bijbehorende IJmeerverbinding.