De provincie verwelkomde in 2022 onder meer een sorteercentrum van PostNL, een fabriek van M&G en de Griekse zuivelfabrikant FAGE. Daarnaast komt er in een Emmen een nieuwe fabriek voor de productie van circulaire bouwelementen (Re-buildit). Deze bedrijven nemen bij elkaar al bijna 30 hectare in beslag. Met alleen deze bedrijven wordt het oude record (26 hectare in 2021) al verbroken. 

Volgens Stec Groep plukt Drenthe de vruchten van krapte aan ruimte op andere bedrijventerreinen in provincies als Noord-Brabant en Limburg: “Bedrijven willen het liefst blijven zitten in de gebieden van hun klanten en toeleveranciers. Maar als er niets mogelijk is, kijken ze verder. Op een gegeven moment komen die bedrijven uit Brabant of Limburg dan uit bij Drenthe.” 

Verdere groei 

Om de toenemende bedrijfsvraag te kunnen bolwerken, worden er de komende jaren nieuwe bedrijventerreinen aangelegd in Drenthe. In de gemeente Meppel staan drie nieuwe industrieterreinen gepland en ook rondom Groningen Airport Eelde zijn er plannen. Eerder meldde Stadszaken al dat Emmen bezig is met het binnenhalen van een internationale megafabriek in het Rundedal, waar in totaal 180 hectare uitgegeven zal worden