‘Alles wat bijdraagt aan een veilige schoolomgeving grijpen we met twee handen aan. Daarom blijven we in gesprek met scholen om mogelijke verbeteringen door te voeren’, aldus Roy Geerts, wethouder Mobiliteit voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch, over de samenwerking.
Een aanpassing aan navigatiesystemen moet de verkeersveiligheid rond scholen verbeteren. Navigatiediensten Flitsmeister, Waze, ANWB Onderweg en Locatienet gaan data zoals schooltijden, drukke tijden en vrije dagen van 500 basisscholen in een database verzamelen.
Scholen leveren deze informatie aan via een speciale site van de raad voor primair onderwijs, waarna de informatie ontsloten wordt door het Nationale Dataplatform Wegverkeer (NDW).
Met deze informatie kunnen de navigatiediensten weggebruikers meldingen sturen, bijvoorbeeld als ze rond de start en het einde van de lesdag in de omgeving van een school rijden. In sommige gevallen krijgen automobilisten een alternatieve route aangeboden.
Aan de proef nemen de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch, Helmond en Meijerijstad deel. De proef start op 5 december. Bij positieve resultaten willen de initiatiefnemers de proef uitrollen voor alle scholen in Nederland.
Navigatiediensten werken al langer mee aan pilots om de verkeersveiligheid te verbeteren. Samen met overheden waarschuwen autofabrikanten en diensten als ANWB, Flitsmeister, Hyundai en TomTom automobilisten als hulpverleners of andere voertuigen met zwaailicht of sirene naderen.