Volgens het kabinet is de gemeente Borsele bij uitstek geschikt, meldt RTL Nieuws. Er is daar voldoende ruimte en de infrastructuur is al aangelegd. Mee zal spelen dat Zeeland en de naastgelegen gemeente Vlissingen de komst van nieuwe kerncentrales wel zien zitten. Groningen had al aangekondigd niets te zien in een kerncentrale in Eemshaven. De provincie zet liever in op wind op zee en waterstof.
Noord-Brabant wilde wel inzetten op kernenergie, maar richt zich voornamelijk op experimentele thoriumcentrales. Die zijn veiliger dan centrales op uranium en reactorplutonium, waarop Borsele draait. Deze technologie is nog in ontwikkeling.
Het kabinet wil daar niet op wachten en kiest volgens RTL Nieuws voor twee zogenoemde 'generatie III+ reactoren'. De reactoren moeten in 2035 zo’n 11 tot 15 procent van de elektriciteit in Nederland leveren. De huidige kerncentrale Borssele is goed voor ongeveer vier procent. De huidige centrale Borssele zou tot die tijd open moeten blijven. Nu staat het stilleggen gepland in 2033.
Volgens RTL Nieuws blijft het niet bij de twee nieuwe centrales. Voor onderzoek naar de bouw van kleinere kerncentrales, de Small Modular Reactors, komt subsidie. De bouw van de twee grote nieuwe centrales werd al aangekondigd in het regeerakkoord.