‘Beurskwartier belooft een mooie en levendige stadswijk te worden. Met gezellige straten, waar koffietentjes, restaurants en ateliers komen. Maar ook verschillende werkplekken, een basisschool, een buurtsupermarkt en een gezondheidscentrum’, zegt wethouder ruimtelijke ordening Eelco Eerenberg. 

De wijk komt tussen de Croeselaan en de Jaarbeurs, ten oosten van Utrecht Centraal. In dit gebied liggen nu vooral veel parkeerterreinen. Er moeten 2.500 woningen komen voor minimaal 4.000 mensen, waarvan 35 procent sociale huur of goedkope koop, 25 procent middelduur en 40 procent vrije sector. In de aangrenzende groene flat Wonderwoods en de Galaxy Tower, met een hotel en woningen, komen in totaal nog eens 700 appartementen. 

Met deze woningbouwaantallen krijgt het tien hectare grote gebied een bebouwingsdichtheid die 22,8 keer hoger is dan die in Leidsche Rijn. Deze VINEX-wijk telt 16.701 woningen verspreid over 1.126 hectare.  

Toch wordt het Beurskwartier relatief groen. Er komen twee parken en elk blok krijgt een gedeelde tuin. Dat is mogelijk doordat er, voor Nederlandse begrippen, hoog wordt gebouwd. De woonblokken worden tussen de 12 en 90 meter hoog. Het ‘verticale bos’ Wonderwoods wordt 110 meter op het hoogste punt.  

Met het weren van auto’s wordt nog meer ruimte bespaard. Het weglaten van parkeerplekken en wegen kan volgens de gemeente prima omdat het centraal station van Utrecht om de hoek ligt. ‘De fietser en voetganger staan voorop, veel voorzieningen zijn tenslotte dichtbij’, schrijft de gemeente in een persbericht. ‘Mochten bewoners toch een auto nodig hebben, dan kunnen zij onder hun woningen een (elektrische) deelauto pakken.’ 

De komende twee maanden kunnen Utrechters het stedenbouwkundig plan inzien en reageren. Mogelijk worden de reactie verwerkt in een definitieve versie. Dit plan legt het college ter besluit voor aan de gemeenteraad. Naar verwachting is dit in september 2023.  De voorbereidingen voor de bouw beginnen in de eerste helft van 2023.