In juni 2016 zal LoRa van KPN in heel Nederland beschikbaar zijn. LoRa is een nieuw netwerk voor IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om talloze apparaten aan het internet te verbinden. De komende maanden voorziet KPN in heel Nederland bestaande mobiele opstelpunten van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten kunnen worden verbonden.

Proeftuin Schiphol

Op verschillende plekken in Nederland wordt al geëxperimenteerd met slimme toepassingen, waaronder op luchthaven Schiphol. Zo wordt LoRa getest in logistieke processen als bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Christiaan Hen, Innovatie Manager bij Schiphol: 'Het is de ambitie van Schiphol om in 2018 de beste digitale luchthaven ter wereld te zijn. Om deze ambitie te verwezenlijken, is het essentieel dat we continu met nieuwe technologieën en toepassingen experimenteren om te bepalen of deze waardevol zijn voor Schiphol. Een van de technologische ontwikkelingen die voor Schiphol een enorme potentie heeft, is Internet of Things. We zijn een bedrijf met een grote asset base, dus er valt veel "smart" te maken. Daarom lopen er nu verschillende experimenten op Schiphol waarbij wordt gekeken naar diverse toepassingen en het gebruik van verschillende netwerken, waaronder LoRa.'

Alles met alles verbonden

Jasper Snijder, Directeur New Business bij KPN: 'In de wereld van morgen is alles met elkaar verbonden. Met het LoRa-netwerk van KPN willen we daarin een grote rol spelen met connectiviteit en additionele dienstverlening, zoals datamanagement, die onze klanten verder brengen. Tijdens roadshows door Nederland tonen verschillende partners uit ons ecosysteem IoT-toepassingen die groot inzicht en effect laten zien.' Op Schiphol en bij andere LoRa Roadshows is een marktplaats ingericht waar demonstraties worden gegeven door onder andere Anybrigde, Things Connected, Metatronics, I-Real, I-Tude en Mic-O-Data.

LoRa Roadshows

KPN organiseert de komende maanden nog meer LoRa Roadshows. Kijk op kpn.com voor een overzicht van alle LoRa Roadshows.

  • 12 mei: regio Eindhoven
  • 26 mei: regio Enschede
  • 16 juni: regio Limburg
  • 30 juni: regio Groningen

Beeld: wilgengebroed