Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Arriva-directeur Anne Hettinga, beeld via Provincie Groningen

Arriva gaat eerste waterstoftreinen van Nederland kopen

Arriva start met de Europese aanbesteding voor vier de aanschaf waterstoftreinen. De provincie Groningen en de vervoerder willen hiermee het regionale vervoer verduurzamen. Het ministerie van IenW stelt 15 miljoen euro beschikbaar. Of waterstoftreinen straks ook de grens over rijden, is nog onderwerp van felle discussie tussen Nederland en Duitsland.

Als alles volgens planning verloopt, reiden de waterstoftreinen vanaf eind 2027 op het Groningse regionale spoor. Ze worden ingezet op de lijnen Delfzijl-Groningen-Veendam en soms richting Leer in Oost-Friesland. Als de aanleg van het spoortraject Veendam - Stadskanaal doorgaat, dan gaan ook hier de waterstoftreinen rijden.

In 2020 deden provincie en Arriva al verschillende testen gedaan met rijden en tanken van een waterstoftrein. Voor de reizigers en omwonenden zijn de waterstoftreinen een schonere en stillere manier van openbaar vervoer. 

Of waterstoftreinen ooit ook de grens over rijden, is nog onderwerp van discussie. De Duitse reizigersorganisatie Pro Bahn sprak zich eerder uit tegen de inzet van waterstoftreinen op de Wunderline, de spoorverbinding die de stad Groningen en het Duitse Bremen moet verbinden. Volgens de Duitsers is waterstof te duur en niet efficiënt genoeg. Nederland is juist wel groot voorstander, en houdt elektrificatie van dit stuk spoor tegen.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen