Bushalte in de provincie Noord-Holland. Foto: Ceri Breeze / iStock.com
Bushalte in Noord-Holland. Foto: Ceri Breeze / iStock.com

Noord-Holland investeert in toegankelijke bushaltes

Er ligt 500.000 euro subsidie klaar om bushaltes in Noord-Holland toegankelijk te maken voor reizigers van een beperking. De gemeenten kunnen voor het geld aankloppen bij de provincie Noord-Holland. Met het beschikbare bedrag kunnen ongeveer 25 haltes volledig toegankelijk worden gemaakt.

De subsidie kan volgens de provincie ook gebruikt worden voor kleinere aanpassingen aan de halte. Denk daarbij aan een goede hoogte van de halte voor een gemakkelijke instap, ribbeltegels voor blinden en slechtzienden of de juiste breedte van de halte om met een rolstoel in en uit de bus te kunnen komen. 

Mensen met een beperking kunnen op apps die gebruik maken van het Centraal Halte Bestand zien welke haltes beschikbaar zijn. De provincie zegt dat bestand wordt geactualiseerd.  

De subsidie komt voort uit afspraken die zijn gemaakt in het kader van het Landelijke Bestuursakkoord Toegankelijkheid openbaar vervoer, dat op 7 november is ondertekend. De provincie maakt nu een uitvoeringsplan om aan te geven welke maatregelen moeten worden genomen om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren. 

Het is niet de eerste keer dat er geld bijkomt voor toegankelijke bushaltes. In 2021 stelde de provincie ook al € 2 miljoen beschikbaar om haltes aan te passen. Het geld van de provincie is alleen beschikbaar voor de gemeenten waar de provincie zorgt voor het busvervoer: Noord-Holland Noord, Haarlem-IJmond en Gooi en Vechtstreek. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen