Arcadis rangschikte 20 Nederlandse steden op verschillende criteria. Er was aandacht voor de openbare ruimte, hygiëne, voorzieningen en mobiliteit. Vijf steden vormden de controlegroep. 

Dat alles samengenomen, komt Groningen het beste uit de bus. De stad behoudt daarmee zijn toppositie uit 2020, toen de vorige editie van het onderzoek uitkwam. De stad scoort vooral erg goed op ‘gezonde gebouwde omgeving’ en ‘gezonde mobiliteit’. Emmen en Apeldoorn, twee andere koplopers, scoren juist goed op ‘gezonde buitenruimte’ en ‘gezonde gemeenschap’. 

De grote steden scoren relatief slecht in de ranglijst. Rotterdam eindigde op de laatste plek, Amsterdam slechts twee plaatsjes hoger. Ook Den Haag en Utrecht eindigen met respectievelijk plek 16 en 14 in de onderste helft. Deze steden scoren wel erg hoog op duurzame mobiliteit. De G4 en Haarlem vormen hier de top vijf. Kleinere gemeenten zijn de hekkensluiters, omdat hier het aanbod van openbaar vervoer laag is en er relatief veel met de auto wordt verplaatst.