‘Met deze door ons ontwikkelde innovatie zorgen we voor minder CO2-uitstoot, minder hittestress en een prettiger en veiliger leefomgeving’, zegt wethouder stadsbeheer Mirjam Wijnja over het nieuwe asfaltmengsel. 

Het mengsel, dat Groningen GemGroReflection doopte, heeft een bovenlaag die snel slijt, waardoor witte stenen die erin verwerkt zijn zichtbaar worden. Daardoor weerkaatst het asfalt meer licht en warmt het minder op. Het verschil kan op een zonnige dag oplopen tot 15 graden Celsius, in vergelijking met normaal asfalt. 

Ook ’s nachts heeft het asfaltmengsel effect. Door de lichtere kleur van het asfalt kan in de avonduren verlichting meer weerkaatsen en zijn schaduwen beter zichtbaar. Dit kan volgens de gemeente het gevoel van veiligheid vergroten. Bovendien is er mogelijk minder straatverlichting nodig. Dit onderzoekt de gemeente nog. 

Door de lagere oppervlaktetemperatuur van het asfalt is er minder kans op spoorvorming en rafeling door gebruik van de weg. Dit leidt tot minder onderhoud. De gemeente Groningen verwacht dat GemGroReflection langer meegaat dan de gebruikelijke vijftien jaar. 

Op het fietspad tussen de Rijksweg en Driebondsweg over het Damsterdiep is een proef aangelegd. Deze is als uitzondering opgeschuurd, zodat de lichte kleur die door gebruik ontstaat hier al zichtbaar is. Donderdag 17 november legde wethouder Wijnja het eerste stuk aan in Wimpel in de stadswijk Lewenborg.