Minister-president Rutte zal een zevental veelbelovende disruptive innovators interviewen, onder wie Ton Backx, die in Nederland met fotonica de opvolger van Sillicon Valley wil maken. Minister Kamp opent het Biobased Huis en zal Green Deals en een City Deal ondertekenen. Minister Schultz van Haegen en Staatssecretaris Dijksma bezoeken in de middag de expo, samen met circa 50 EU-ministers en leden van de Europese Commissie. De transportministers arriveren met zelfrijdende auto’s, de milieuministers per solarboot.

Verder vindt er de prijsuitreiking van de Challenge Stad van de Toekomst plaats. Er komen ruim 4.000 bezoekers, waaronder buitenlandse handelsdelegaties, Nederlandse ondernemers, wetenschappers, studenten en beleidsmakers. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid geven de expo samen vorm. Vanuit het bedrijfsleven zijn de topsectoren, mkb en start-ups betrokken. Het initiatief voor dit tweejaarlijkse evenement (eerder: Innovatie-estafette) ligt bij de ministeries van IenM, EZ en BZK. De dag sluit aan bij de nieuwe branding van de Nederlandse Topsectoren, de Nationale Omgevingsvisie en Agenda Stad: Nederland werkt aan oplossingen voor de global challenges en wil zijn kennis delen.

 • Google kondigt met TNO en gemeente Amsterdam een wereldwijd unieke samenwerking aan op het gebied van de inzet van big data voor traffic control.
 • Het biobased huis is een demowoning waarin de wanden zijn afgewerkt met lijnolieverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit van plantjes komt.
 • Finalisten van www.Challengestad.nl tonen oplossingen voor de stad van de toekomst zoals het ecosysteem voor circulaire productie door Bluecity010 en slimme oplossingen voor het creëren van verblijfsruimte in leegstaande panden zoals LOFT2GO van Urban Popup.
 • Car as a powerplant: Waterstofauto’s die woningen van stroom voorzien - uitgewerkt in de Green Village.
 • Slimme wegen, geluidsabsorberend en recyclebaar door gebruik van Bio-asfalt, en uitgerust met vernuftig gebruik van big data vormen de Innovatieve Weg (o.a. RWS) Smart mobility om doorstroming, en veiligheid op de weg te verbeteren zoals Truck Platooning (ITS Corridor) en vormen van slimmer reizen voor een betere bereikbaarheid.
 • NGinfra, het unieke samenwerkingsverband tussen de grootste Nederlandse infrabeheerders presenteert zich en vraagt u om uw mening over de Nederlandse infra.
 • De intelligente fiets van TNO die zorgt voor meer comfort en veiligheid. De volgende stap in 3d printen met de MX3D printed bridge.
 • GEOWALL heeft een nieuwe waterkering ontwikkeld om oevers op een natuurlijke manier te beschermen met modder.
 • Black Bear recyclet carbon black uit autobanden, hetgeen leidt tot aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.
 • Safe bij design (RIVM) met innovaties waarbij duurzaamheid en veiligheid al in de ontwerpfase van producten wordt ingebouwd.
 • Verschillende vernieuwingen op voedselgebied: Zeewaar, de eerste zeewierboerderij van Nederland en Proti-Farm, nutriënten uit insecten.
 • Glowing Trees, planten als straatverlichting Groasis, maakt teelt mogelijk in zeer droge gebieden BerkiCold, een volledig biobased blusmiddel.

Bekijk het volledige programma op www.innovatie-estafette.nl