Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) presenteerde de plannen donderdag. Autobezitters gaan vanaf eind 2024 meer betalen om te parkeren, in meer wijken en tijdens uren die nu nog gratis zijn. De maatregelen komen uit het coalitieakkoord.
Als argument voor het nieuwe beleid noemt de wethouder de ruimteclaim die geparkeerde auto's op de stad leggen. ‘Geparkeerde auto's nemen veel ruimte in de openbare ruimte in beslag. Daarom vragen we de autogebruiker ook om een extra bijdrage aan het onderhoud van de stad’, aldus Van der Horst. De nieuwe maatregelen leveren de hoofdstad 35,7 miljoen euro op.
Tarieven met 50 cent omhoog
Het nieuwe beleid moet ‘eindeloos rondrijdende auto's’ en ‘langparkeerders’ een halt toeroepen en buurtbewoners helpen om sneller een parkeerplek te vinden.
In de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost gaat betaald parkeren op enkele buurten na overal gelden. Bewoners krijgen recht op twee vergunningen per adres. Het stadsdeel Noord ontsnapt aan betaald parkeren tot volgend jaar.
De parkeertarieven in Amsterdam stijgen met 20 tot 50 cent per uur. Het hoogst geldende tarief blijft 7,50, in het centrum. Amsterdam blijft daarmee de duurste stad van Europa om te parkeren.
In het centrum wordt betaald parkeren verlengd tot 24 uur per dag, om parkeerdruk door toeristen tegen te gaan. Zij slapen volgens de gemeente vaak 's nachts in hun auto. In wijken waar de auto nu nog na negen uur 's avonds gratis staat, geldt dat straks pas na middernacht.
Inspraak van bewoners
De gemeenteraad stemt in het voorjaar over het beleid. Zij wacht eerst de inspraakmogelijkheden af die in de stadsdelen worden georganiseerd. Het voorstel kan volgens de wethouder op onderdelen nog worden aangepast.
Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde kortgeleden een analyse van de bereikbaarheid van voorzieningen en banen in Nederland. Een strenger parkeerbeleid kan voor auto-afhankelijke Nederlanders een knelpunt vormen. ‘Het is voor iedereen die afhankelijk is van een auto ook belangrijk dat parkeerplekken bereikbaar blijven’, zegt Van der Horst tegen de Telegraaf.