Grote zorgen bij ondernemers in de detailhandel: de bezoekersaantallen van winkelstraten liggen dit jaar volgens cijfers van Locatus op nog geen zestig procent van de drukte voor corona. Gertjan Slob, directeur van Locatus, verwacht door de feestdagen in december slechts een kleine opleving.‘Het is natuurlijk nog koffiedik kijken. Maar ik verwacht niet dat het ooit nog zo druk wordt als vroeger’, aldus Slob aan Nu.nl

Daar komt bij dat de detailhandel onder de huidige economische omstandigheden de komende jaren verlies blijven maken, blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de brancheverenigingen Nationale Winkelraad voor MKB Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel.

De detailhandel ziet steeds minder tot geen ruimte om de gestegen huur-, personeels- en energiekosten door te rekenen aan de consument, vanwege de huidige dalende koopkracht. Financiële buffers van ondernemers zijn vaak al opgegaan aan het terugbetalen van uitgestelde coronaschulden. 

Daarnaast blijft het online winkelen een flinke concurrent van de fysieke winkelstraat. ‘Mensen kopen meer online’, aldus Slob. Door de pandemie is daarnaast een nieuwe groep mensen noodgedwongen geïntroduceerd aan online winkelen zegt hij. 

Onvoldoende aandacht van kabinet

Detailhandelaren pleiten voor maatregelen om het hoofd boven water te kunnen houden, schrijft het Financieele Dagblad. Zij willen onder andere lagere personeelskosten, door af te zien van het verhogen van het minimumloon vanaf 2024. Ook vraagt de branche het kabinet om huren jaarlijks maximaal met vijf procent te laten stijgen, ook moeten detailhandelaren gecompenseerd worden voor hun energiekosten. 

Het kabinet heeft onvoldoende aandacht voor de problematiek en zorgen van de detailhandel, laten de Nationale Winkelraad en de Raad Nationale Detailhandel weten aan het FD.  

Ruim 800.000 Nederlanders zijn werkzaam in de detailhandel, wat de branche de grootste werkgever in Nederland maakt. De huidige financiële situatie is bedreigend voor hun baanzekerheid, waarschuwen de brancheverenigingen.