De gemeenteraad heeft ambitieuze plannen met het 100 hectare grote bedrijvenpark langs de A35. Zo moet ten minste driekwart van de ruimte worden uitgegeven aan high-tech bedrijven en de maakindustrie. Almelo denkt vooral aan robotica, 3D-printing en fotonica.
De Almelose gemeenteraad stemde dinsdag 1 november met een ruime meerderheid in met het haalbaarheidsonderzoek. Opvallend, want eind september publiceerde regionaal dagblad Tubantia al een vertrouwelijk rapport van onderzoeksbureau Ecorys over het tweede XL Businesspark. Daaruit bleek dat Almelo te weinig hoopopgeleiden heeft om de gewenste hightechbedrijven naar de stad te halen.
‘Een focus op hightech op XL Park 2 zal ook vragen om hbo en wetenschappelijk onderwijsgeschoolden’, schrijft Ecorys. Dat zijn mensen die Almelo nauwelijks heeft, mede doordat de Overijsselse plaats geen universiteit of hbo-instelling huisvest. De beroepsbevolking in Almelo bestaat daardoor vooral uit mensen met een mbo-niveau.
Almelo hoopt met de hightechbedrijven op het XL Park 2 hoogopgeleiden uit andere delen van Twente naar Almelo te lokken. Zo ziet de gemeente kansen in de nabijheid van de Universiteit Twente. Dat is geen goed idee, oordeelt Ecorys. Daardoor verliest de rest van de regio hoogopgeleide banen. Hoe groot het waterbedeffect precies is, weet het adviesbureau niet.
Ecorys onderzocht twee andere mogelijkheden. Eén optie richt zich richt op meer maakindustrie, de andere op meer logistiek. De conclusie van Ecorys is dat logistiek qua niveau het beste aansluit bij het arbeidsaanbod in Almelo en omgeving, maar daar wil de gemeente absoluut niet aan. De distributiecentra op XL Businesspark leveren Almelo al hoofdpijn op: de gemeente slaagt er niet in om arbeidsmigranten fatsoenlijk te huisvesten.
Uitdaging
En dus gaat de gemeente toch voor voornamelijk hightechbedrijven en maakindustrie. De Almelose wethouder van Economische Zaken Arjen Maathuis noemt het bij Tubantia een ‘uitdaging.’
‘Daarbij is het zaak om mensen om te scholen naar kansrijke sectoren, zoals de maakindustrie en hightech. Dat gebeurt al door de Arbeidsmarktregio Twente. Hoogopgeleiden kunnen we alleen behouden als we ze wat te bieden hebben.’
Het duurt nog even voordat bedrijven zich op het XL Businesspark 2 kunnen vestigen. Het definitieve besluit volgt in 2025.