Advertentie
Waterstofbus. Foto: Shell
Een bus van QBuzz tankt waterstof. Foto: Shell

Noord-Nederland krijgt Europese prijs voor beste waterstofproject

Het waterstofproject HEAVENN in Noord-Nederland heeft de Europese Hydrogen Valley of the Year Award gewonnen. De prijs werd door Clean Hydrogen Partnership toegekend omdat Nederland in Europa het verst is met een waterstofeconomie. In het project ‘H2 Energy Applications in Valley Environments for Northern NL’ werken 31 publieke en private partijen van zes Europese landen samen. 

‘We bouwen als de eerste waterstofvallei in de EU een volledig functionele waterstofketen in Noord-Nederland', zegt Patrick Cnubben, directeur Strategie bij HEAVENN. ‘Daarmee is het een testgebied voor wereldwijde ontwikkelingen. Deze prijs is een welkome erkenning voor onze inspanningen’. De provincies Groningen en Drenthe zijn ook blij met de Europese prijs en nodigen landen en regio’s uit voor een bezoek om kennis op te doen. 

Het project is uniek in Europa vanwege die gesloten waterstofketen. Zo komt in Groningen en Drenthe elektriciteit van windturbines aan land, zijn er elektrolysers om de elektriciteit om te zetten naar waterstof, wordt de waterstof opgeslagen in zoutgrotten diep onder Veendam, is er een pijplijnnetwerk voor distributie en zijn er bedrijven in Delfzijl en Emmen die de groene waterstof willen afnemen. Ook zijn er oplaadstations voor auto’s, trucks en treinen die op waterstof rijden. Die productieketen en afnemers is nog nergens in Europa gerealiseerd. 

In Europa zijn er 22 ‘waterstofvalleien’, waaronder HEAVENN, maar ook de Waterstofdelta in Zeeland en een project in de Rotterdamse haven. De volgende stap is grensoverschrijdende watervalleien, zegt Cnubben. ‘Daarmee past HEAVENN ook in het RePowerEU-programma.’  

In HEAVENN participeren onder meer Gasunie, Engie, Getec, Groningen Seaports, NAM, QBuzz, TotalEnergies, EBN, Shell, Rijksuniversiteit Groingen en de gemeenten Groningen, Hoogeveen en Emmen samen. Het project wordt ondersteund door het Rijk en de provincies Groningen en Drenthe. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen