Het nieuwe voetbalstadion is de ‘aanjager’ voor de brede (her)ontwikkeling van dit deel van Rotterdam-Zuid. Het stadion is een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan, het stelt de Raad van State. Daar waren te veel onzekerheden over, zegt woordvoerder Peter-Bas Beekman van de Raad van State tegen RTV Rijnmond. ‘Ten eerste omdat onzeker was of Feyenoord wel gebruik zou maken van het stadion. Ten tweede was de externe financiering op het moment dat het bestemmingsplan werd vastgesteld niet zeker.’
De Raad van State geeft de gemeenteraad een tik op de vingers. Die had in 2020 nooit akkoord mogen gaan met de financiering van het plan, waarvoor nog tientallen miljoenen euro’s miste. Zeker niet omdat de enige hoofdgebruiker van het nieuwe stadion, BVO Feyenoord, dus onduidelijk was in zijn commitment naar het plan. Zeker omdat er nog 50 miljoen euro miste in de financiering. De gemeenteraad had op dat moment ‘gerede twijfel’ moeten hebben over de financiële uitvoerbaarheid van het nieuwe stadionplan, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.
Uiteindelijk besloot de voetbalclub in april dat het ontwerp voor een nieuw stadion te duur is. Daardoor zijn de vergunningen voor de bouw van 3.700 woningen ook niet langer geldig. ‘Het gaat hier om onderdelen waarvoor niet is onderzocht wat de milieueffecten zullen zijn als het nieuwe stadion er niet komt', schrijft de Raad van State. Nu het bestemmingsplan geen standhoudt, worden automatisch ook de besluiten die nodig waren om het plan daadwerkelijk uit te voeren, zoals bouwvergunningen, vernietigd.
Feyenoord City was een ambititeus plan aan de Nieuwe Maas en omvatte de bouw van een nieuw station, de renovatie van de oude Kuip en een nieuwe weg met daaraan woontorens, sportfaciliteiten, een grote bioscoop en winkels. In de deelgebieden Waterfront, Rosestraat, Mallegat, Colosseumweg en De Veranda zouden nieuwe woningen worden gebouwd.
De zaak bij de Raad van State werd aangespannen door een diverse groep. Het gaat om individuele bewoners, maar ook om bijvoorbeeld bioscoopketen Pathé, retailier Daka, een fastfoodketen, grondbezitters en Stichting Vrienden van De Kuip. Het Rotterdamse College van B en W en de gemeenteraad vonden het ministerie van IenW en waterschap Hollandse Delta aan hun zijde.