Om de komende vijf jaar 1,5 miljoen van de slechts geïsoleerde woningen zo snel mogelijk te verduurzamen, en bewoners zo te beschermen tegen hoge energiekosten, is een ambitieuze aanpak nodig. Dat schrijft de TNO in een oproep naar de politiek en andere partijen.
‘Het is bekend welke woningen er het slechtst aan toe zijn, wie daar wonen, wat er technisch moet gebeuren en hoeveel energiebesparing dat oplevert’, aldus de TNO. Veel van de slechtst geïsoleerde woningen vragen om dezelfde technische oplossingen, staat in de oproep. ‘Zo kunnen de wijken en huishoudens die het meest kwetsbaar zijn voor energiearmoede met voorrang worden verduurzaamd.’
Die aanpak vraagt om politieke prioriteit en een nationaal isolatieprogramma. Dat programma bestaat al, maar de doelen moeten volgens deTNO scherper worden geformuleerd, met noodwetgeving om huidig tegenwerkende wetgeving te omzeilen. Ook moeten woningcorporaties, energiemaatschappijen, bouw- en installatiebedrijven en banken beter gaan samenwerken, aldus de TNO. Vanuit de landelijke overheid moet meer regie en ‘financiële rugdekking’ op de langere termijn.
Nu zet het kabinet vooral in op compensatie van de hoge energiekosten, waaronder via het energieplafond voor gas en elektriciteit. De TNO ziet dergelijke maatregelen als onvoldoende: ‘Iedere maand uitstel (van forse investeringen) kost Nederland miljarden en vergroot de financiële problemen van duizenden Nederlanders.’
Het kabinet ligt niet op schema, bericht de NOS op basis van cijfers van taxatiebedrijf Calcasa. Het aantal woningen met energielabel A neemt steeds minder sterk toe, dat ligt nu op de dertig procent. Woningen met het label E, F en G nemen steeds langzamer af, het laagste label G is al zes jaar op rij hetzelfde.