In de Eekerpolder lijkt geen ruimte voor zowel het zonnepark als enkele XXL-bedrijven, die elk minimaal twintig hectare aan grond nodig hebben. De energiecoöperatie Eekerpolder, partner van Solarfields, was eerder met haar plannen dan de provincie en dus lijkt alles erop dat zij een sterkere claim op de ruimte hebben.  

Het deel van de polder in de gemeente Midden-Groningen al is vergeven. ‘Het wachten is nu op Oldambt’, aldus Jaap Keuning, woordvoerder van de coöperatie tegen RTV Noord. Verantwoordelijk wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt laat aan de omroep weten dat het gebied in eerste instantie bedoeld is voor het opwekken van zonne-energie: ‘Het zou gek zijn als wij lopende plannen opzijschuiven voor de mogelijke komst van bedrijven. Het is netjes en betrouwbaar bestuur om eerst dat af te wikkelen.’ 

'Zeg maar gerust geen ruimte voor XXL'

En toch aast de provincie Groningen nog op de Eekerpolder. Zij hoopt op een haalbaarheidsonderzoek naar XXL-bedrijven daar. Eerder moesten die landen op grond tussen Westerlee en Scheemda, maar na verzet van beide dorpen ging dat plan niet door. De locatie is volgens de provincie echter ideaal voor hun plan. 

De provincie noemt daarvoor het argument dat de Eekerpolder gunstig gelegen is bij een knooppunt in het elektriciteitsnetwerk. Ook de grote beschikbare ruimte maakt de locatie volgens hen geschikt voor eisen van bedrijven in de XXL-categorie.  

Volgende week woensdag stemt de gemeenteraad van Oldambt, de andere gemeente die grond in de Eekerpolder bezit, over het afgeven van een zogeheten verklaring van geen bedenkingen. Met deze verklaring kunnen Solarfields en de coöperatie een vergunning aanvragen. Het is zo goed als zeker dat de raad instemt. 

Keuning: ‘Ik snap dat de provincie een plek zoekt, maar met de komst van ons zonnepark is er weinig plek over voor grote bedrijven. Althans, zeg maar gerust geen plek.’