Hoeveel en waar het in Nederland regent, wordt gemeten door het KNMI. Dat gebeurt maar op enkele plekken in Nederland. Met de meetactie Meet de Regen willen de Hanzehogeschool Groningen en burgermeetinitiatief CurioUs? samen met bewoners in Noord-Nederland inzicht krijgen in hoe, waar en hoeveel het regent.
Dit gebeurt vier keer per jaar, elk een week lang per seizoen. Het eerste meetmoment vindt plaats tussen 27 oktober en 3 november. Deelnemers vullen elke dag of één keer per week de regenstand in. Die data helpen onder andere in kaart te brengen op welke plekken regenval voor overlast zorgt, zodat lokale overheden en hun bewoners zich hier beter kunnen voorbereiden.
Onderzoeker Allard Roest: 'Stedelijke gebieden maken weerpatronen nog lastiger door het verschil in hoogbouw en laagbouw. Tijdens extreme hitte was Groningen een enorme hotspot. Dit heeft vervolgens invloed op het weer dat erboven hangt. Tijdens de meetweek willen we deze effecten in kaart brengen.'
Met hulp van ‘citizen science’ hopen de wetenschappers het onderzoek terug te brengen van enkele maanden tot een week. Het is voldoende als de deelnemers een regenmeter plaatsen in de tuin of op het balkon en de gegevens invullen. De meter kunnen zij na aanmelding ophalen bij het Forum Groningen. De resultaten zijn te volgen op de CurioUs-kaart.