Tijdens het BT Event op donderdag 10 november in Zwolle vertelt Otto Raspe, Hoofd regio’s, innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap bij Rabo Research, over de ruimtelijke randvoorwaarden voor een nieuwe industriepolitiek. Meer informatie over het programma en aanmelden vind je hier.

Drie jaar geleden lokte Emmen bijna de eerste Europese megafabriek van Tesla naar het Rundedal. De gemeente had toen 180 hectare grond beschikbaar voor de Amerikaanse producent van elektrische auto’s. Uiteindelijk koos Tesla voor Berlijn, omdat de grond daar shovel ready was. Daardoor kon het Amerikaanse bedrijf direct beginnen met de bouw van hun megafabriek. 

De gemeente wil voorkomen dat opnieuw een megabedrijf kiest voor een andere locatie dan het Rundedal. Daarom werkt Emmen nu aan het bouwklaar maken van de grond. Dat duurt waarschijnlijk een aantal jaar: de gemeente moet nog aan het omgevingstraject beginnen. Zo zouden omwonenden nog niet zijn geïnformeerd. 

Het is niet bekend welk bedrijf zich gaat vestigen in het Rundedal en of er al gegadigden zijn. Betrokken partijen zeggen dat ze mikken op een internationaal high-tech maakbedrijf. De komst van een megadistributiecentrum of enorm datacentrum wordt uitgesloten.