In de nieuwe inkoopplanning van het Rijksvastgoedbedrijf is de komende twee jaar 3 miljard beschikbaar voor het bouwen en onderhouden van Rijksvastgoed. Het RVB neemt in haar planning alle projecten mee met een minimale ondergrens van 1,5 miljoen euro, voorheen lag die grens op 5 miljoen euro. Zo krijgen ook architecten en andere ontwerp- en adviesbureaus inzicht in de geplande aanbestedingen. 

Vanaf 1 januari bevat iedere aanbesteding minimale circulariteitseisen. In 2030 moet het gebruik van niet-duurzame materialen zoals beton, staal en bakstenen zijn gehalveerd. In plaats daarvan wil het RVB meer hergebruikte en biobased materialen. Ook gelden vanaf 2023 contracteisen voor emissiearme bouwplaatsen. 

Het eerste bouwproject is een boekenmagazijn voor de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland. In Midden-Delfland komt een geautomatiseerd en energieneutraal magazijn met 200.000 containers voor boeken en andere objecten. 

Een andere grote aanbesteding volgt begin 2023. Op de voormalige locatie van de marinierskazerne komt het Justitieel Complex Vlissingen (JCV), bestaande uit een extra beveiligde rechtbank, een gevangenis met extra beveiligde inrichting en een overnachtingslocatie voor rechters en officieren. 

Aandacht voor Defensie 

Voor het onderhoud van twee defensie-locaties, een kazerne in ‘t Harde en vliegbasis Gilze-Rijen, gaat het RVB pilotprojecten draaien voor een verwacht bedrag van 50 tot 100 miljoen euro. In plaats van meerdere onderhoudsbedrijven, plant het RVB om per locatie één hoofdaannemer aan te stellen. Dit moet zorgen voor betere planning en uitvoering van het onderhoud, met minder verstoring van Defensie-werkzaamheden. 

In de Inkoopplanning is sowieso veel aandacht voor Defensie. Zo komt er een nieuw squadrongebouw op het Maritiem Vliegkamp De Kooy voor 20 tot 25 miljoen euro. Twee nieuwe brigadehoofdkwartieren in Oirschot en Havelte gaan zo'n 50 tot 100 miljoen euro kosten. Een ander groot project is de bouw van het Technology Center Land in Leusden, als vervanging van een oude Tankwerkplaats. In totaal ontvangen Defensie-gebouwen zo'n 600 miljoen euro per jaar.