‘Dankzij de dataset van de TU Delft kunnen we alle 10 miljoen gebouwen in Nederland gebruiken in de visualisatie’, schrijft StrateGis-directeur Anne Dullemond op LinkedIn. Door de hellingshoek van het dak en de stand van de zon met elkaar te vergelijken, wordt op de driedimensionale kaart duidelijk of een zonnepaneel op het dak efficiënt zou zijn. Ook wordt inzichtelijk welke kant van het dak het kansrijkst is.
Hoe groener een (stuk van een) dak op de kaart, hoe hoger de potentie voor het opwekken zonne-energie. Rode daken zijn overigens niet volledig kansloos voor duurzame energieopwekking, leert navraag bij Dullemond. Je kunt er met moderne zonnepanelen een rendement van 80 procent realiseren.
De datalaag kan gekoppeld worden aan ‘honderden’ andere, aldus Dullemond. De gegevens worden in de toekomst uitgebreid. Doel is om inzichtelijk te maken hoeveel energie er op een dak of huizenblok kan worden opgewekt. Dat gebeurt binnen het EU-project LIVE en regionaal innovatieverband Earth Valley. Binnen deze projecten wordt gezocht naar ‘innovatieve geo-oplossingen die het mogelijk maken om gericht klimaatadaptieve maatregelen te kunnen nemen.’