In juni stond de provincie nog op het punt om partij Wintermolen toestemming te geven voor de bouw van twee windmolens aan de westkant van de Eemshaven. In datzelfde gebied wil een groep Groningse boeren, onder de naam Eemswind, zo'n acht tot tien windmolens plaatsen. Dit als aanvulling van een windpark van Vattenfall. 

Vattenfall/Eemswind vocht het plan van Wintermolen aan op basis van een claim dat de windmolenrechten via ‘chantage’ zouden zijn verworven. In een reactie boden de Groningse Gedeputeerde Staten vorige week aan om team Vattenfall ruimte te geven voor de bouw van zestien windmolens.  

Nu dreigen beide partijen met miljoenenclaims in het geval dat zij de rechten mislopen. Wintermolen heeft al een claim van 45 miljoen ingediend bij de provincie. Vattenfall, samen met de boeren van Eemswind, dreigt met hetzelfde. 

Het debat over het conflict zou eergisteren plaatsvinden, maar is op verzoek van het college van de Gedeputeerde Staten uitgesteld. Gedeputeerde Melissa van Hoorn laat aan RTV Noord weten dat het Provinciaal Inpassingsplan ‘onvolkomenheden’ bevat. 

Volgens Van Hoorn moet eerst reparatiewerk worden verricht door juristen om zo ‘een succesvolle claim van Wintermolen zo klein mogelijk te maken’. Oppositiepartijen gaan ervan uit dat de vertraging tot schadeclaims leidt.